Retete

Retete traditionale cu mici secrete

 

Reteta paine fara framantare

Cea mai buna este painea cu cartori
Am folosit:
1 lingurita rasa de drojdie uscata
200 gr cartofi fierti zdrobiti cu furculita
200 ml lapte
200 ml apa
400 ml apa in care au fiert cartofii
6 linguri ulei
2 lingurite zahar
3 lingurite sare
1,4 kg faina

Faina este bine sa fie de mai multe feluri. Puteti folosi faina neagra, faine de secara, faina 650, etc.
Seara se pune dojdia cu 200 ml apa cu 200 gr faina la dospit.
A 2-a zi se amestaca ingredientele. Eu folosesc o caserola de plastic cu capac de 10 litrii.
Se pune capacul si in finctie de temperatura ambientala se lasa la dospit. Iarna 1h, vara 30 min.
Dupa 30 min se impatureste aluatul si se mai lasa 30 min. Urmeaza a 2-a impaturire si iar 30 min. Se infaineaza un blat si se fac formele. Eu folosesc un benneton, pe care l-am cumparat din targ cu 9 lei. Bennetonul lasa acele spirale de faina pe paine. Se mai lasa 30 min. Se cresteaza, eu o tai cu forafeca. Se pune la cuptor pana se rumeneste coaja. Primele 30 min cu un vas de apa cu apa clocotita la temp maxima. Dupa care se scoate vasul si se reduce temperatura. Se scoate din cuptor si se acopera cu un stergar pana se raceste.

Reteta lichior de nuci verzi

Pentru 3 L de lichior:
1 damigeana de 3 L
30 de nuci verzi, taiate sferturi
1 Kg de zahar
10 cuisoare, 3 anasoni stelati
Tuica de 50 grade pana se umple damigeana.
Se pune la umbra.
Se agita cand iti aduci aminte de ea.
Se poate consuma de Craciun.


Reteta carnati traditionali


reteta  carnati traditionali 
Ioan Roth "Tehnologia fabricarii preparatelor din carne"

Secretul prepararii unor carnati gustosi sta in folosirea unor ingrediente de cea mai buna calitate. Carnea este de la tarani, usturoiul este din acela cu catelul mic dar aromat nu doar piscacios. Piperul este atunci macinat, mai grunjos sa se pastreze aroma. Daca se pune paprica ea trebuie gustata inainte, o paprica de proasta calitate poate strica o portie intreaga de carnati. Au fost afumati in gratarul de gradina vreo 5 ore la fum din rumegus de prun. I-am pus la uscat vreo 7 zile, i-am portionat si i-am pus in lada frigorifica.

Reteta gulas unguresc

carne de vita
ceapa
ardei gras, ardei kapia, gogosari
paprica dulce
ardei iute
un varf de lingurita de chimen macinat
pasta de rosii
cartofi
ou
faina
pasta de ardei iute si dulce
cel mai bine se pregateste la ceaun pe foc cu lemne si o tuica langa.
Se calesc legumele, se adauga paprica, chimenul, se rastorna carnea se toarna apa sau supa de vita. Cand este fiarta carnea se taie cartofii cubulete mici se adauga si ei. Cand s-au fiert cartofii se adauga pasta de rosii, pasta de ardei iute, pasta de ardei duci si ardeiul iute. Se fac galusti dintr-un ou cu faina. se pun cu lingurita in gulas. cand sunt fierte galustile plutesc. Secretul este sa folosesti pasta de ardei iute si duce. (Se gaseste la magazin in tub de pasta de dinti.)



Reteta visinata batraneasca

Pentru o damigeana de 5 litrii
1.2 kg de zahar
Visine pana la jumatatea damigenii
Visine drobite (cu samburii zdobiti)
20 de samburi de caise (doar miezul)
Se completeaza cu tuica de fructe
Se consuma dupa 1 an

 

Reteta zmeurata

Pentru o damigeana de 5 litrii
1.2 kg de zahar
Zmeura pana la jumatatea damigenii
Se completeaza cu tuica de fructe
Se consuma dupa 1 an


Mere razalite pentru placinta

Se curata de coaja merele, se rad pe razatoare, se pun la calit cu zahar intr-o cratita. Cand se caramelizera se pune conservantul si se pun in borcane. Se fierb in dunst (bain marie). Se pastreaza pe iarna si se folosesc la placinte, strudel, garnitura la friptura de pui, rata, porc, vita.


Muschi de porc impletit la gratar

Se face un bait cu vin rosu, sare, eninbahar, chimen, ceapa, ardei rosu, ardei galben. L-am taiat fasii si l-am impletit cu o ceapa verde si o fasie de slanina. La capete am infit o scobitoare. Este foarte gustos si fraged.

Pulpe de pui indiene si aripi de pui chinezesti

Marinada pentru pui indian: 
garam masala;
curcuma;
turmeric;
chimen;
sare;
smantana
Marinada pentru pui chinezesc:
soia;
fulgi chili;
dulceata de ardei iuti;
sos peste;
ulei de susan;
susan
  
 

Dulceata de ardei iuti

Ingrediente: 
ardei iuti 1kg
un ardei kapia
2 ardei grasi rosii
1 ardei gras galben
duceata de struguri 240gr
1 lamaie
zahar 1kg

Ardeii se curata de samburi cu ajutorul unei lingurite. Se da prin masina de carne toate legumele. Se face siropul de zahar, se pun ardeii, se pune dulceata, se pune lamaia taiata cubulete si se fierbe pana la consistenta unui sirop mai gros. Se toarna fierbinte in borcane.

Reteta sirop de zmeura, sirop de visine

Ingrediente: 
zmeura sau visine 5kg
zahar 1,5kg
1 lamaie
1 plc de conservant

Se pun la foc fructele cu putina apa, sa acopere fructele, se stoarce lamaia si se fierb 3 min.
Se pun intr-o stercuratoare fina sau tifon la scurs.
Se adauga zaharul si se fierbe impreuna cu lamaia stoarsa pana se leaga siropul. Se ia spuma de pe suprafata siropului.
Se adauga 1 plc de conservant.
Se toarna fierbinte siropul in sticle.

Reteta otet aromat cu zmeura sau visine

Ingrediente: 
zmeura sau visine 0,5kg
1 litru otet alb din vin sau aceoto balsamic alb

Se pun la macerat fructele cu otetul. Se agita cand iti aduci aminte. Se lasa 3 luni. Se strecoara. Se pune in sticle cu o crenguta de busuioc.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu